lördag 2 januari 2010

The formulae of everyday

4 veckor och 1 dag efter operationen

Nu har det snart gått en månad efter operationen. Jag kan konstatera att jag innan operationen hade helt felaktiga förväntningar om hur det skulle vara och hur jag skulle må efteråt. Jag förstod naturligtvis att det var en stor operation jag skulle genomgå, men alla runt omkring talade bara om hur lätt och bra allting skulle bli. Att jag snabbt skulle kunna vara tillbaka till jobbet och att jag skulle jubla över att snabbt bli smärtfri.

Kanske har jag haft det tuffare än andra. Eller så är jag känsligare än andra. Eller så är en höftledsoperation en ganska jobbig sak att gå igenom. En möjlig teori är att de som gör en höftledsoperation oftast är 20 till 30 eller till och med 40 år äldre än vad jag är. De tillhör en generation som inte klagar på samma sätt som min generation som helst vill ha ett mirakelpiller mot varje motgång. Jag vet inte.

Men nu, en månad efter operationen är i alla fall status följande:
 • Jag går helst med två kryckor. En krycka kan gå bra inomhus, om jag behöver vänsterhanden till något. Utan krycka kan jag inte ta ett enda steg. Det gör inte längre ont att belasta, men det går liksom inte. Benet bär inte. Det här gör att jag inte klarar mig själv utan är helt beroende av andra. Jag kan t ex inte handla och få hem mat.
 • Jag har nyligen slutat med smärtlindrande mediciner.
 • Eftersom jag inte har ont längre så sover jag ganska bra. Jag ligger på rygg eller på den icke opererade sidan. Jag kan absolut inte sova på den opererade sidan. Det är allt för svullet så det känns som om man ligger och balanserar på en öm kudde. Förr sov jag mycket på mage - det gör jag inte nu eftersom jag får ont i ryggen av det. Det känns också lite besvärligt att ta sig ur det läget. Jag har ju också fått känselbortfall på ovansidan av tårna som gör att det känns konstigt när jag ligger på mage.
 • Operationssåret har äntligen slutat vätska sig. Det är nu läkt. Jag längtar så efter att kunna gå och simma...!!!
 • Att klä på sig själv går bra om man bara väljer rätt strumpor och skor. Trånga strumpor kan jag inte få på mig själv och jag skulle inte kunna knyta ett par skor. Jag når inte ner ordentligt helt enkelt.
 • Igår var första gången jag gick en längre sträcka - en kilometer blev det faktiskt, fast det var lite för långt. Det besvärliga vinterväglaget har gjort att jag övat för lite på att gå utomhus. Att gå gör mig väldigt trött, men om jag då får sitta, eller ännu hellre ligga en stund, så är jag snart okej igen.
 • Jag använder inga förhöjningskuddar och behöver ingen höjd toasits längre. Jag kan ta mig ur vilken soffa som helst tack vare ett starkt högerben. En saccosäck skulle jag dock inte ge mig in på!
 • Korta pass ska det vara. Sitta går bra - men inte för länge. Gå - korta sträckor. Stå - mycket korta stunder. Att laga mat är besvärligt, det blir för länge att stå. Ligga - det bästa!

Jag har varit heltidssjukskriven denna första månad, och allt annat hade varit otänkbart, men på måndag, en månad efter operationen, har jag tänkt börja jobba några timmar hemifrån då och då. I samma veva drar också sjukgymnastiken igång på riktigt. Jag känner att jag är på väg ifrån en sjukperiod in i någon slags vardag och liv igen.

8 kommentarer:

 1. Nu vet jag ju inte vilket slags jobb du har men spontant tänker jag att du borde prioritera dig själv. Vänta tills du iaf går några meter utan kryckor och fått tillbaka foten ordentligt. Det är min spontana reaktion men du vet väl bäst själv såklart . Lycka till !

  SvaraRadera
 2. Förresten, du säger att du inte kan knyta ett par skor. Betyder det att du försökt?

  SvaraRadera
 3. Att börja jobba lite är för mig på sätt och vis att prioritera mig själv! För mig innebär jobbet en paus i "mitt eget elände". Men jag ska absolut inte jobba så mycket att jag stelnar framför datorn, bara någon timme då och då, och rehab är helt prioriterat. Jag är lite orolig för att jag ska dras in i någon stress mot någon deadline, men jag ska ta upp det med min chef och HR.

  Ja, jag har försökt knyta skor! Och klippa tånaglarna... SUCK. Jag når inte ner. Jag når ner till vristen nu, men inte längre.

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Jag välkomnade din blogg när jag hittade den, har nämligen också genomgått en höftledoperation, idag är det 2 veckor sedan!

  Dels har det ju gått några månader sedan du uppdaterade din blogg, hoppas det beror på att du är fullt aktiv med annat, men det vore intressant med en uppdatering för oss som är nyfikna. Vilke typ av rehab-träning gjorde du t ex under de första 4 veckorna och sedan därefter.

  Jag har själv rätt ont för närvarande, speciellt när jag gör vissa av övningarna.

  Hoppas du repat dig!
  Anders

  SvaraRadera
 5. Hej igen, Glöm min tidigare kommentar om att det var läänge sedan det varr uppdaterat! Ser nu att du i princip skrivit dagligen. Fantastiskt, hoppas bara att du får mindre och mindre ont i benet/höften.

  Jag är 56 år och har också artros (i båda höftlederna...). Opererade en vänstra som var i sämst skick så dina övningsexempel passar bra för mig.

  SvaraRadera
 6. Hej Anders!
  Tack för din feedback! Jag blir så glad varje gång någon ny läsare hör av sig.

  Jag mår som du vet mycket bättre nu, fast just idag är en besvärlig dag, så jag har just kommit hem från en tur på stan - med krycka. Men, men. Det blir bättre. Snart är det bra!

  Lycka till med läkandet!

  SvaraRadera
 7. Hej va kul att hitta en sån här blogg.
  Jag opererade in en ny höftled för 2 år sedan.. hade också fått höftledsartros utav min reumatism.. det var ganska kämpigt med operationen 21 år gammal med en 3 mån bebis men ingenting mot hur jobbigt det var innan.

  Så skönt att man kan göra detta o att hela ens liv blir räddat =)

  SvaraRadera
 8. Hej Emily!
  Ja, så här 1,5 år efteråt känns det som om ens liv blev räddat, fast man förstod det inte när man var mitt i det! Men nu är allt bra!
  kram!

  SvaraRadera