måndag 25 januari 2010

The muscles fought so long

7 veckor och 3 dagar efter operationen

Igår var jag på gymmet för att cykla. Jag körde i en halvtimme, och det gick bra. Sedan började jag snegla på cross trainern. Sjukgymnasten har sagt att det är lite för tidigt för cross trainer ännu eftersom man lägger all tyngd på höften, men jag kunde inte låta bli att kliva upp, bara för att testa lite grann.

Jag sänkte höjden till lägstanivån och började trampa i halv takt. Och det var så härligt! Det kändes precis i de där gå-musklerna, som varit sönderskurna och icke-existerande sedan i december, men som jag återupptäckte för någon vecka sedan. 15 minuter blev det.

Och idag var jag och simmade. Det gick däremot urdåligt. Det går lite upp och ner, som sagt.

2 kommentarer:

 1. Går framåt läser jag :) Va roligt!!! När du pratar om gå-musklerna, menar du då dom som e på utsidan av höften? Antar det..Jag hade riktiga problem att ligga på den op sidan innan dom började ge sig till känna igen. Kändes som jag låg på järn..1 vecka har jag nu tränat dom och snabbt har dom kommit tillbaka. Min ort. kände på dom oxå när jag var på återbesöket, och dom hade växt ihop. Mest har mina "knipövningar" med baken påvärkat just dom musklerna som man behöver för att orka hålla sig upprätt. och sedan muskeln ovanför knät (den som går uppåt från knä mot låret) den har jag misshandlat rätt bra.
  Jag tränar ca 40 minuter morgon och 40 min kväll(ren muskelstyrka bara)+ 1/2 timmes promenad(minst)varje dag, och simning några gånger i veckan. Det har räckt hittills för mig. Har ont ibland-kan vara rätt stel i höften på morgonen. Men styrkan kommer tillbaka med fart. Skillnaden på vaderna är nu ca 2 1/2 cm..som värst var det 4 cm..
  Har ännu svårt med trapporna :( Känns osäkert att sätta all vikt på op. benet-jag gör det, men säkert känns det inte. Utöver det så går jag jätte bra :) Snabbt går det oxå, och inget haltandes.
  har du fått några restruktioner om att korsa benen? Jag kan bra göra det-känns ok. Men överallt läser jag att det är nåt man inte ska göra?! (sitta med benen i kors).
  Mentalt tycker jag att jag har återhämtat mig 300% sista dagarna. Orken är tillbaka (har ätit järntabletter 3 veckor nu), och jag känner för att göra saker och umgås med folk. Matlusten är tillbaka, och allt har börjat kännas mkt lättare. Har knappt varit hemma 2 sista dagarna :).
  En skum känsla har jag ibland i benet..vet inte om det är från op eller proppen. Kanske båda..Å en sak jag saknar är känseln i huden under såret. Hoppas verkligen det kommer tillbaka. Ha du känsel där? Förrästen-hur långt sår har du? Och ligger det neråt längs med benet? Eller e det snittat över baken? Mitt e snittat över baken och längden e 18 cm.
  Funderade om dom har snittat det rakt ner på dig så kanske dom skadade den där musklen på utsidan (gå-muskeln) mer? Jag har mer kännt som att det e musklerna på baken som tagit mest stryk.. Men jag e snittad över baken..

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Ja, med gå-musklerna menar jag dem på utsidan av låret som blev avskurna vid operationen. För din skull har jag nu mätt ärret! =) Det är 17 cm långt och svagt S-format!

  Ända tills för några dagar sedan låg jag ju och balanserade på min svullnad när jag låg på sidan, men nu har svulladen lagt sig lite, och nu känns det precis som om jag ligger på ett stålrör! Jag hoppas verkligen den känslan försvinner.

  Jag har inte heller ytkänsel under ärret ännu, men jag tror den kommer tillbaka. Jag opererade handleden för en del år sedan, och då tog det flera år innan känseln kom helt tillbaka, men nu är den helt återställd. Vad värre är, är att jag också saknar ytkänsel på översidan av foten, efter hematomet jag fick efter operationen.

  Trappor går bra för mig, men fortfarande haltar jag kraftigt. Så vi är nog sönderskurna på olika ledder.

  Sjukgymnasten på sjukhuset sa att jag när allting läkt inte har några särskilda restriktioner mot att ha benen i kors eller sitta i låga soffor och liknande. Hon sa att det var mer förr det fanns sådana restriktioner. Moderna proteser går inte ur led när de väl läkt.

  Jag kanske också har järnbrist, slår det mig. Får tänka lite mer på vad jag äter, eller ta kosttillskott.

  SvaraRadera